Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een massage die wordt uitgevoerd op de laag tussen huid en spieren, het “onderhuids bindweefsel”. De gebruikte technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulitis, striae en littekenweefsel. Tot de positieve resultaten van de bindweefselmassage worden o.a. gerekend de afname van de weefselspanning, de functieverbetering en preventie van verergering van klachten.

Een bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Buik- en borstkasaandoeningen
  • Maag- en darmaandoeningen
  • Doorbloedingsstoornissen
  • Chronische verkoudheid
  • Aandoeningen aan het bewegingsapparaat
  • Gewrichtsproblemen
  • Slapeloosheid

Een bindweefselmassage is een reflexzonemassage. Hierbij ga je er vanuit dat er zich op het lichaam verschillende zones bevinden die in verbinding staan met klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. Het is dus ook wel een segmentale massage .

Hoe werkt bindweefselmassage?

Een prikkel in het onderhuidsbindweefsel beïnvloedt de wisselwerking tussen de inwendige organen en de weefsels van het lichaamsoppervlak. Een prikkel kan door verschillende massagetechnieken met de handen teweeg worden gebracht. Een bindweefselmassage wordt meestal gestart met oppervlakkige technieken zoals lichte strijkingen met de vingertoppen. Hierdoor wordt er voorzichtig gemanipuleerd.  Een andere techniek is het rollen van de huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn.

Een veel gebruikte techniek is de diepe techniek. Deze techniek wordt op twee verschillende verschuivingslagen uitgevoerd. Eén vingertop trekt de huid én de bindweefsellaag tot de verschuivingsgrens en vervolgens in één vloeiende beweging door de rekgrens heen, zodat een zuiver scherp snijdend gevoel ontstaat. De vinger verplaatst zich niet t.o.v. de huid. Dit gevoel wordt door velen als niet prettig ervaren.

In het begin van de behandeling, als de weefselspanning hoog is, is het noodzakelijk om de behandelingen snel op elkaar te laten volgen.